Mai 2013

Szakmai fórumok a pedagógiai szakszolgálati tevékenység és a tehetséggondozás témakörében

Időpont: 
Mittwoch, 2013, Mai 29 - 14:00 - Donnerstag, 2013, Juni 6 - 16:00

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet, Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat a Nemzeti Tehetség Program pályázatának keretében tankerületi fórumot, szakmai műhelyt szervez két szekcióban, az alábbiak szerint:
 
Témák:
1.    szekció: A pedagógiai szakszolgálati tevékenységekhez kapcsolódó tevékenységek változása a köznevelési intézményekben
Előadó: Csibi Enikő, a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs  Bizottság vezetője

Tehetséggondozás a gyakorlatban - konferencia

Időpont: 
Donnerstag, 2013, Mai 30 - 10:00 - - 13:30

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet, Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat térítésmentes konferenciát szervez Tehetséggondozás a gyakorlatban címmel.

A konferencia időpontja: 2013. május 30. (csütörtök) 10 óra

Helyszíne: Szolnoki Műszaki Szakközép és Szakiskola Jendrassik György Gépipari Tagintézmény (5000 Szolnok Baross u. 37.)

A  PROGRAM  TÉMÁI:
• Valóban tehetséges?- a tehetségazonosítás dilemmái
• Mit tud tenni a JNSZ Tehetségsegítő Tanács?
• A Nemzeti Tehetség Program hozzájárulása
• Ki megy át a tehetséghídon?

Internetes vetélkedő I. forduló

Időpont: 
Dienstag, 2013, Mai 21 - 10:00 - Montag, 2013, Juni 10 - 18:00

 

 

 

Kuczka Péter

(1923-1999)

Kuczka Péter és a tudományos-fantasztikus irodalom

Idén 90 éve született Kuczka Péter költő, műfordító, szerkesztő, akit méltán tarthatunk a tudományos-fantasztikus irodalom hazai meghonosítójának

Irodalmi pályáját az Irodalmi Újságnál kezdte. A nagyközönség költőként ismerte meg.

Részletes életrajza

A nagy változás a hatvanas évek közepén következett be. Ekkor jelent meg Kuczka Péter szerkesztésében a modern science fictiont bemutató Riadó a Naprendszerben című novellagyűjtemény (Európa Könyvkiadó, Budapest, 1965) Bradbury, Asimov, Clarke, Kuttner, Heinlein, Wyndham, Van Vogt, Lem, Nesvadba, Leo Szilard és mások elbeszéléseivel, valamint a szerkesztő utószavával, amely először beszélt Magyarországon a science fiction értékeiről és lehetőségeiről.

Madarak és fák napja 2013

Időpont: 
Freitag, 2013, Mai 10 - 10:00 - Montag, 2013, Mai 13 - 18:00

 

"...évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében."

Ez az idézet Herman Ottótól, a sokoldalú magyar tudóstól származik, aki természettudományos munkássága mellett a magyarság hagyományos, ősi műveltségét, népi mesterségeit is kutatta és leírta. Ő alapozta meg a tudományos madárkutatást Magyarországon a Magyar Ornitológiai Központ megalapításával.

1902. május 19-én, Párizsban egyezményt kötöttek az európai államok a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében.

Az első „Madarak és fák napját” 1902-ben Kőszegen tartották Chernel István ornitológus és a helyi Állatvédő Egyesület kezdeményezésére.

Herman Ottó már 1900-ban javaslatot tett a jeles nap országos bevezetésére, de indítványa csak 1906 tavaszán került a miniszter asztalára. Gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatási miniszter 1906. április 27-én hozott rendeletet, mely szerint minden hazai népiskolában iskolai ünnepélyt kell tartani a „Madarak és fák napján”.

A zöld mozgalmak erősödése ellenére, csak az 1987-es kazincbarcikai konferencián fogalmazódott meg, hogy valamennyi általános iskolában újra évenként rendezzék meg - tanítás nélküli munkanap keretében - a Madarak és fák napját. A 90-es évek elejétől a környezeti nevelésben élenjáró iskolák és pedagógusok munkájának köszönhetően, újra méltó szerepet kapott az iskolák többségében a Madarak és fák napja. 1994-ben, miniszteri rendelet május 10-ét jelölte meg a jeles nap dátumának.

1996 óta egy Németországból indult mozgalom hatására hazánkban is minden évben megrendezésre kerül az év fája és madara választás. A választás célja, hogy a természeti kincsnek számító hazai erdőkben élő gyönyörű fákra, illetve madarakra széles körben felhívja a figyelmet. 2013-ban az év fája a házi berkenye, az év madara pedig a gyurgyalag lett.

Országos programok :

http://www.mme.hu/hirek/2111-madarak-es-fak-napja-a-jokai-kertben.html

http://zold.itthon.hu/madarak-es-fak-napja

Új könyvek

Időpont: 
Mittwoch, 2013, Mai 8 - 10:20 - - 18:00

Új könyveink listája megtekinthető az "Új beszerzések" blokkban. 

A könyvek már kölcsönözhetőek.