Bolza-kúria (Tiszakürt)

Gróf Tige Lajos és Steöszel Terézia, Kürt akkori földbirtokosának lánya 1825-ben kötöttek házasságot. Az 1830-as években emeltették a klasszicista stílusú vadászkastélyukat, amely a a mai kúria bal szárnyában van beépítve. A rezdencia melletti park kialakítását is Tige Lajos kezdte meg.

A kúriát szülei halála után Tige Mária örökölte, aki gróf Bolza Péter felesége volt. A grófnő építette meg a kúria új szárnyát és telekcserével angolparkká alakította a kúria és a templom közötti területet. A rezidencia kiszolgáló épületei is ekkor épültek a kúria előtti utcában: lóistálló, pincészet, borház, vincellérház, az intézői lakás és a cselédek otthonai. A kúria romantikus stílusban történő átépítése és kibővítése az 1860-as években történt.

1944-ben katonai parancsnokságot rendeztek be a kúriában. A berendezések javarésze ekkor semmisült meg. A háború után államosították az épületet. A művelődési házat, majd szövetkezeti irodákat alakítottak ki falai között. 1951-ben nevelőintézet számára alakították át. 1998-tól pedig a Mozgássérültek Otthona és Rehabilitációs Intézete működik a falai között.

Forrás:

Virág Zsolt: Magyar kastélylexikon 6-7. köt. Budapest, 2005.