Kohner-kúria (Szászberek)

A Besenyszöghöz tartozó alsószászbereki uradalom tulajdonosa a herceg Esterházy család volt, majd tőlük 1874 végén a Stein család vásárolta meg. A Kohner család öröklés és vásárlás útján szerezték meg a Steni és a báró Orczy családtól. Kohner Károly (1841-1894) felesége Stein Ida (1846-1875), illetve Kohner Ágoston (1847-1907) felesége Stein Rózsa (1853-1933) volt. A Kohner család uradalmi birtokközpontja Szászberek lett., ahol országos hírű mintauradalmat alakítottak ki. A birtok részeit 14, 5 kikométer hoisszú gazdasági keskeny nyomközű vasúttal kötötték össze. Az uradalom területén gazdatiszti ház, ököristálló, kocsmaház, kocsmai állás, dohányzók lakháza, istálló, hodály és kettő cselédlak állt.

A kúria a Kohner család számára épült a kúria 1901-ben szecessziós stílusban, amelyet egy üvegfolyosó kötött össze a 2. világháború után lebontott egykori Orczy rezidenciával. A szabadonálló, földszintes ház eredetileg téglalap alaprajzú volt. A kúria homlokzatait és sarkait klinkertéglából kirakott elemek díszítik. A háború a Kohner-kúria épületében is kárt tett. Emeleti részét, oromzatait és tornyát le kell bontani.

Az 1940-es évek második felében államosított épületet először lakásokat osztottak ki. 1952-től működik általános iskola a kúria falai között. 2012 szeptembere óta a Szászbereki Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet fenntartásába került át.

Szászberek

A főhomlokzat középső részén két-két dór jellegű oszlopon nyugvó, féköríves záródású árkádokkal ellátott, mellvédes, falsíkba simuló tornác húzódik, melyhez lépcsősor vezet fel.

Szászberek

A főhomlokzat bal szélén a homlokzat síkjától hátravont falszakasz húzódik, amelyen egy toszkán oszlopkkal övezett záródású ajtó nyílik.

Szászberek

A főhomlokzat páros oszlopai felett, az ajtó két oldalán férfifejjel, füzérekkel és szalagokkal díszített domborműves kartusok láthatók pár szál búzával. Füzér-, gyümölcs-, és figurális díszítésű domborműveket láthatunk az oldalrizalitok ablakainak faltükrei felett is.

Szászberek

A kúria alatt pince húzódik, amelynek keretelt, stilizált zárókövekkel díszített ablakai a lábazatban nyílnak.

(Kósa Károly felvételei - VFMKMI)

Forrás:

Hlbocsányi Norbert: A szászbereki báró Kohner család. In: Zounuk, 29. Szolnok, 2015. pp. 137-172.

Virág Zsolt: Magyar kastélylexikon 6-7. köt. Budapest, 2005.