Ünnepi Könyvhét 2013

A megye településeinek könyvheti rendezvényi letölthetőek ITT.


84. Ünnepi Könyvhét 12. Gyermekkönyvnapok - 2013. június 6-10.

A könyvtárak életében ismétlődő ünnep a könyvekre és kiadókra, szerzőkre való figyelés június elején. A központi rendezvény helyszíne a Vörösmarty tér, s a Váci utca, valamint a Deák Ferenc utca térbe torkolló szakasza.

Negyedszázad után újra lesz idén országos, vidéki megnyitó, amelynek Székesfehérvár ad otthont, a Szent István Emlékév ünnepségeinek keretében. A rendező Városi Önkormányzat úgy döntött, a székesfehérvári Ünnepi Könyvhét fő gondolata a gyermekkönyvek és a fiataloknak szóló művek illusztrációja lesz.

Az idei Ünnepi Könyvhét és Gyermekkönyvnapok központi rendezvényének hivatalos megnyitója a budapesti Vörösmarty téren 2013 június 6-án 16 órakor lesz. A díszegyenruhába öltözött Tűzoltózenekar koncertje után a könyvhetet a József Attila- és Márai-díjas Háy János nyitja meg. A székesfehérvári országos megnyitót ugyanezen napon, délelőtt 11 órakor – ugyancsak a Tűzoltózenekar felvonulása után – Csukás István Kossuth-díjas író, valamint Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg.

A nyitónap délutánján 17.30-kor kerül sor a Szép Magyar Könyv 2012 Verseny elismeréseinek, valamint az IBBY Év Gyermekkönyve Díjainak átadására.

Megyénkben a megyei megnyitóra június 5-én kerül sor Törökszentmiklóson, az Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális Központban. 10 órakor köszöntőt mond dr. Juhász Enikő polgármester, majd a rendezvényt megnyitja Halász János kultúráért felelős államtitkár. 10 óra 30 perctől A megyei könyvtár megyei szerepköre a jogszabályok tükrében című előadást Lászlóné Nagy Ilona a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgatójától hallgathatjuk meg.

Ezt követi Boldog István országgyűlési képviselő kiállítás megnyitója, mely Törökszentmiklóst mutatja be a könyvek tükrében. 13 órától tekinthetik meg az érdeklődők az új kulturális központ épületét Szabó Ferencné igazgató asszony kalauzolásával. 14 órától kerül sor Vinczéné Nagy Mária a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgató helyettesétől az Összefogás 2013’ c. előadásra. A Magyar Könyvtárosok Egyesületének Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetét Némethné Matastik Magdolna elnök mutatja be prezentáció keretében.

A megyei megnyitót 16 órától a Lovatlan Szent György c. Ady est zárja, melynek előadója Molnár László színművész.

Illés Julianna
VFKKI

 

CsatolmányMéret
megyei_programok_2013.pdf1.61 MB