május 2013

Vándorgyűlés

2015-ben a 47 Vándorgyűlés Szolnokon kerül megrendezésre, a folyamatos tájékoztatás a vandorgyules.vfmk.hu címen érhető el.

Vándorgyűlés

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete immár 45. alkalommal hívja és várja tagjait, az érdeklődő könyvtárosokat, a meghívott hazai és külföldi vendégeit, köztük könyvtár szakos hallgatókat, a határon túl élő és dolgozó magyar könyvtárosokat a nyári Vándorgyűlésére, melynek helyszíne idén Eger lesz. A rendezvény 2013. július 18-20. között kerül megrendezésre.

A konferencia mottója: Szabad tudásáramlás, egyenlő hozzáférés – Könyvtárak az európai állampolgárokért. A téma izgalmas és aktuális, leképezi a szakma nemzeti és nemzetközi törekvéseit.

A honlapról elérhetőek a legfontosabb tudnivalók: a jelentkezés és az ezzel kapcsolatos információk, a részvétel díjai, a szállás, az étkezés információi, a Vándorgyűlés szakmai programja, beleértve az MKE szekciók gazdag eseménykörét és a Vándorgyűlés kulturális kísérő rendezvényeit.

Mindez tehát egy helyen, a honlapon elérhető, melynek címe: www.vandorgyules-eger.ektf.hu

Kérem az érdeklődőket, látogassák a honlapot, regisztráljanak, és találkozzunk Egerben!

Némethné Matastik Magdolna
MKE JNSZM Szervezet elnöke

MKE hírek

MKE hírek

Ajánlom a megye könyvtárosainak figyelmébe a VERZÓ című elektronikus kiadványt, amely az MKE kéthavonta megjelenő hírlevele. Bemutatkozó száma 2012 júniusában jelent meg, jelenleg már 4 szám olvasható az egyesület honlapján: http://mke.info.hu/ E hírlevéllel az egyesület célja az, hogy – a honlap közleményeit kiegészítve – hosszabb, nagyobb lélegzetű írásokkal is bemutassa szervezeteit, szekcióit, tevékenységét, fontosabb eseményeit és az egyesület tagjainak munkájában rejlő értékeket. A civil élet friss információival, a könyvtári-információs világ híreivel az egyesületben folyó munkát, valamint a magyar könyvtárosok és információs szakemberek egyre hatékonyabb, eredményesebb szakmai életét és tevékenységét (állás, szakmai ajánló stb.) kívánja támogatni.

2012. november 22-23-án Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban került megrendezésre az Országos Könyvtári Konferencia. Témája: „Könyvtárak a társadalom megújulásáért. Fejlesztés, fenntarthatóság, esély”.

Az Országos Könyvtári Konferenciát két szakmai szervezet, az MKE és az IKSZ rendezte a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az OSZK közreműködésével.

Megfogalmazásra kerültek a TÉZISEK ÉS AJÁNLÁSOK, melyek az egyesület honlapján olvashatóak. A téziseket és az ajánlásokat a rendezők által felkért tézisszerkesztő bizottság a konferencia anyagaira építve állította össze.

Az MKE és az IKSZ ismét meghirdeti a 35 évnél fiatalabb kollégák számára „Az év fiatal könyvtárosa-díj” elnyerésére irányuló pályázatát. Beadási határidő: 2013. 05. 31.

További információ az alábbi linken olvasható: http://mke.info.hu a tevékenység címszóról a pályázati pont kiválasztása.

Némethné Matastik Magdolna
MKE JNSZM Szervezet elnöke

Ünnepi Könyvhét 2013

A megye településeinek könyvheti rendezvényi letölthetőek ITT.


84. Ünnepi Könyvhét 12. Gyermekkönyvnapok - 2013. június 6-10.

A könyvtárak életében ismétlődő ünnep a könyvekre és kiadókra, szerzőkre való figyelés június elején. A központi rendezvény helyszíne a Vörösmarty tér, s a Váci utca, valamint a Deák Ferenc utca térbe torkolló szakasza.

Negyedszázad után újra lesz idén országos, vidéki megnyitó, amelynek Székesfehérvár ad otthont, a Szent István Emlékév ünnepségeinek keretében. A rendező Városi Önkormányzat úgy döntött, a székesfehérvári Ünnepi Könyvhét fő gondolata a gyermekkönyvek és a fiataloknak szóló művek illusztrációja lesz.

Az idei Ünnepi Könyvhét és Gyermekkönyvnapok központi rendezvényének hivatalos megnyitója a budapesti Vörösmarty téren 2013 június 6-án 16 órakor lesz. A díszegyenruhába öltözött Tűzoltózenekar koncertje után a könyvhetet a József Attila- és Márai-díjas Háy János nyitja meg. A székesfehérvári országos megnyitót ugyanezen napon, délelőtt 11 órakor – ugyancsak a Tűzoltózenekar felvonulása után – Csukás István Kossuth-díjas író, valamint Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg.

A nyitónap délutánján 17.30-kor kerül sor a Szép Magyar Könyv 2012 Verseny elismeréseinek, valamint az IBBY Év Gyermekkönyve Díjainak átadására.

Megyénkben a megyei megnyitóra június 5-én kerül sor Törökszentmiklóson, az Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális Központban. 10 órakor köszöntőt mond dr. Juhász Enikő polgármester, majd a rendezvényt megnyitja Halász János kultúráért felelős államtitkár. 10 óra 30 perctől A megyei könyvtár megyei szerepköre a jogszabályok tükrében című előadást Lászlóné Nagy Ilona a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgatójától hallgathatjuk meg.

Ezt követi Boldog István országgyűlési képviselő kiállítás megnyitója, mely Törökszentmiklóst mutatja be a könyvek tükrében. 13 órától tekinthetik meg az érdeklődők az új kulturális központ épületét Szabó Ferencné igazgató asszony kalauzolásával. 14 órától kerül sor Vinczéné Nagy Mária a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgató helyettesétől az Összefogás 2013’ c. előadásra. A Magyar Könyvtárosok Egyesületének Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetét Némethné Matastik Magdolna elnök mutatja be prezentáció keretében.

A megyei megnyitót 16 órától a Lovatlan Szent György c. Ady est zárja, melynek előadója Molnár László színművész.

Illés Julianna
VFKKI

Az Ünnepi Könyvhét megyei megnyitója

Ünnepi Könyvhét 2013. Megyei megnyitó

Időpont: 
szerda, 2013, június 5 - 10:00

Nyitva tartás módosulás

Időpont: 
szombat, 2013, június 1 - 09:00 - hétfő, 2013, szeptember 2 - 09:00

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy 2013. június 01-től szeptember 01-ig a könyvtár szombatonként zárva tart. Megértésüket köszönjük! Jó pihenést és kellemes kikapcsolódást kívánunk mindenkinek a nyárra.  

Szakmai fórumok a pedagógiai szakszolgálati tevékenység és a tehetséggondozás témakörében

Időpont: 
szerda, 2013, május 29 - 14:00 - csütörtök, 2013, június 6 - 16:00

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet, Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat a Nemzeti Tehetség Program pályázatának keretében tankerületi fórumot, szakmai műhelyt szervez két szekcióban, az alábbiak szerint:
 
Témák:
1.    szekció: A pedagógiai szakszolgálati tevékenységekhez kapcsolódó tevékenységek változása a köznevelési intézményekben
Előadó: Csibi Enikő, a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs  Bizottság vezetője

Tehetséggondozás a gyakorlatban - konferencia

Időpont: 
csütörtök, 2013, május 30 - 10:00 - - 13:30

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet, Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat térítésmentes konferenciát szervez Tehetséggondozás a gyakorlatban címmel.

A konferencia időpontja: 2013. május 30. (csütörtök) 10 óra

Helyszíne: Szolnoki Műszaki Szakközép és Szakiskola Jendrassik György Gépipari Tagintézmény (5000 Szolnok Baross u. 37.)

A  PROGRAM  TÉMÁI:
• Valóban tehetséges?- a tehetségazonosítás dilemmái
• Mit tud tenni a JNSZ Tehetségsegítő Tanács?
• A Nemzeti Tehetség Program hozzájárulása
• Ki megy át a tehetséghídon?

Internetes vetélkedő I. forduló

Időpont: 
kedd, 2013, május 21 - 10:00 - hétfő, 2013, június 10 - 18:00

 

 

 

Kuczka Péter

(1923-1999)

Kuczka Péter és a tudományos-fantasztikus irodalom

Idén 90 éve született Kuczka Péter költő, műfordító, szerkesztő, akit méltán tarthatunk a tudományos-fantasztikus irodalom hazai meghonosítójának

Irodalmi pályáját az Irodalmi Újságnál kezdte. A nagyközönség költőként ismerte meg.

Részletes életrajza

A nagy változás a hatvanas évek közepén következett be. Ekkor jelent meg Kuczka Péter szerkesztésében a modern science fictiont bemutató Riadó a Naprendszerben című novellagyűjtemény (Európa Könyvkiadó, Budapest, 1965) Bradbury, Asimov, Clarke, Kuttner, Heinlein, Wyndham, Van Vogt, Lem, Nesvadba, Leo Szilard és mások elbeszéléseivel, valamint a szerkesztő utószavával, amely először beszélt Magyarországon a science fiction értékeiről és lehetőségeiről.

Folyóirat-előfizetés

A beérkezett igények alapján megtörtént KSZR partnereink részére a 2013.05.01.-2014.03.30. közötti időszakra a folyóiratok megrendelése.

A harminckilenc szolgáltatóhely 95 féle hírlapot és folyóiratot rendelt összesen 695 példányban, kedvezménnyel számítva nettó 4.567.272,- Ft értékben.