1. világháborús emlékmű (Mesterszállás)

A templomkertben áll az 1. világháborús emlékmű, amelyet 1930. október 12-én lepleztek le. Az emlékoszlop Vaszary László budapesti szobrászművész munkája, amelynek tetején félgömbön álló bronz turulmadár látható. A több mint 4 méter magas emlékoszlopon elől szalaggal övezett kard domborműve látható. Az oszlop két oldalán babérkoszorúval díszített keretbe vésték a 85 helyi katona nevét.

Mesterszállás

A község lakossága - elsősorban az érintett hozzátartozók és az Egyháztanács kezdeményezésére - elhatározta, hogy a 2. világégésben elesettek emlékének megőrzésére emléktáblát állít fel, melyet a Hősök emlékművén helyezték el. A fehér márványtáblát 1989. március 15-én avatták fel, melyre a helyi áldozatok nevét vésték. 1991. március 15-én ünnepi szentmise volt a mesterszállási templomban, a 2. világháborús hősi halottak tiszteletére. Ezt követően a plébános felszentelte az emléktáblát.

Mesterszállás

(Kósa Károly felvételei - Verseghy Ferenc Könyvtár)

Forrás:

Szikszai Mihály: Az I. világháború "hősi emlékei" Jász-Nagykun-Szolnok megyében. In: Zounuk, 14. Szolnok, 1999. pp. 369-411