1. világháborús emlékmű (Törökszentmiklós)

A törökszentmiklósi képviselőtestület 1924 végén szoborbizottságot alakított gr. Almássy Imre elnökletével. 1926 elején  hírdették ki a pályázatot, amelyre Gách István, Székely Károly, Szentgyörgyi István és Debreczeni Tivadar szobrászművészeket kérték fel. A bizottság Székely Károly pályaművét fogadta el. 1926 október 30-án kötötték meg a szerződést a szobrásszal. Nóvák Sándor képviselő indítványozta, hogy az emlékmű talapzatára a magyar címert helyezzék el. Az elesettek neveit megörökítő táblákat a Gerenday-féle cég készítette.

Törökszentmiklós

(Kósa Károly felvétele - Verseghy Ferenc Könyvtár Fotótára)

Székely Károly munkája a Honvédelmi Minsiztérium díját is elnyerte. Az 1928 október 7-én tartott szoboravatáson dr. Rácz Albert ügyvéd mondott ünnepi beszédet. A szobor térdre omló elesett harcost ábrázol, a mellette lévő alak egyik kezével felfogja a harcos földre hanyatló testét, másik kezét védőn emeli eléje. A szobor bronzból készült 2,38 m magas.

Forrás:

Fölavatták a törökszentmiklósi hősök emlékszobrát = Kis Újság, 1928.10.08.

Szikszai Mihály: Az I. világháború "hősi emlékei" Jász-Nagykun-Szolnok megyében. In: Zounuk, 14. Szolnok, 1999.: 369-411.