1956-os emlékmű (Jászalsószentgyörgy)

1956 októberében a településen is értesültek a budapesti eseményekről. A visszaemlékezések szerint október 24-én a helyi moziban gyűltek össze az emberek. Felolvasták a budapesti forradalmi tanács 12 pontban összefoglalt követelését. Október 27-én megválasztották a 12 tanácstagot, 6 rendfelügyelőt. A Forradalmi Munkástanács elnöke Ludányi Kálmán (1918-2011) lett. A következő nap felvették a kapcsolatot a járási forradalmi tanáccsal. A helyi Vöröskeresztes szervezet aktivistái gyűlést szerveztek a főváros megsegélyezésére, és fél nap alatt két teherautóra való élelmiszert gyűjtöttek össze. Az egyik magánfuvarozó és a malom lisztszállító önként vállalta az élelem felszállítását. A forradalom leverése után, novemberben Jászalsószentgörgyön is megjelentek a pufajkás verőlegények és visszaállt a régi apparátus.

A jászalsószentgyörgyi római katolikus templom kertjében kapott helyet az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából felavatott emlékmű.

Jászalsószentgyörgy

Jászalsószentgyörgy

(Kósa Károly felvétele - Verseghy Ferenc Könyvtár Fotótára)

Forrás:

Lukácsi László: Egy alsószentgyörgyi  1956-os forradalmár emlékezete. In: Jászsági évkönyv. Jászberény, 2012. pp. 307-312.