Bíró Zoltán (1898-1979)

Dr. Biró Zoltán 1898. szeptember 1-én született Szolnokon. A nemesi Bíró család Fegyverneken és Örményesen rendelkezett földbirtokkal. Az örményesi elemei iskola után a szolnoki Verseghy Gimnáziumba járt. Jogi (1923) és államtudományi doktorátust (1925) is szerzett Szegeden, valamint képzőművészeti és bakterológiai tanulmányokat is folytatott. Dr. Bíró Zoltán 1928-ban vette kezelésbe családja fegyverneki birtokát, amelyet sikeresen modernizált a kor követelményeinek megfelelően: csatornázással, vízvezetékkel, villanyvilágítással. Yorkshire-i sertéstenyészete és a napraforgó-termesztése országszerte híressé tették a majorságot. Emellett közéleti tevékenysége is jelentős volt. Részt vett a New York-i Kossuth-szobor avatására indult magyar delegációban. Az úti élményeiről könyvet is írt, amely több kiadást ért meg. A Tiszamenti Szemle című folyóirat főmunkatársa volt. A fővárosi Nemzeti Szalonban pedig képzőművészeti alkotásait állították ki. Külföldi utazásairól "Amerika" címen könyvet adott ki. Művészettörténettel is foglalkozott, erről is megjelent egy műve 250 műnyomásos képpel, melyek nagyrészt saját felvételei alapján készültek.

A 2. világháború után elhagyta Magyarországot és először az Egyesült Államokban telepedett le. Két évtized múlva visszatért Európába. Ausztriában költözött 1967-ben. 1979. augusztus 23-án hunyt el Felsőőrött.

Fegyvernek

"Mint tűnő álom..." címmel Bíró Zoltán életét és műveit bemutató kiállítás nyílt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár Művészeti Szalonjában Kósa Károly gyűjtéményéből

Fegyvernek

Bíró Zoltán egyik grafikája

Forrás:

Bíró Zoltán: Amerika : Magyarok a modern csodák világában. Budapest, 1930.

Bíró Zoltán: Fények és árnyak. [s.l.], 1935.

Bíró Zoltán: Tűnő Európa. Budapest, 1944.

Dr. Scheftsik György: Jász-Nagykun-Szolnok vármegye multja és jelene. Pécs, 1935.