Gettó Emlékkő (Szolnok)

2018. április 16-án, a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából, emlékkövet avattak Szolnokon a Hild téren. E helyen volt egykor a városban kialakított zsidógettó.

1944-ben a német megszállást követően összegyűjtötték a zsidókat. A megyeszékhelyen a belvárosban a Csarnok utcában alakították ki számukra egy kerítéssel zárt területet, ahol közel 1200 embert zsúfoltak össze.

2000 nyarán avattak emléktáblát a Hotel Pelikán homlokzatán, de az épület átépítése miatt ezt a márványtáblát eltávolították.

A most felavatott emlékmű a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Szolnoki Zsidó Hitközség kezdeményezésére valósult meg, Szolnok Megyei Jogú Város és a Kelet- Magyarországi Zsidó Hitközség támogatásával. Szabó Imrefia Béla szobrászművész alkotása díszíti a Cziráki Róbert műköves, épületszobrász által készített oszlopot.

SzolnokTV

A megemlékezésen Róna Tamás, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Közép-Magyarországi Területi Csoport főrabbija mondott imát  Dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott, Szalay Ferenc polgármester, Róna Tamás rabbi, Berman Dávid a Szolnoki Zsidó Hitközség elnöke és Szabó Imrefia Béla szobrászművész leplezte le az alkotást.
 

Forrás:

Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja. Szolnok : SzolnokTV, 2018.04.16.

Mészáros János: Emlékkövet avattak = Új Néplap (2018.04.17.): 1.