Hild Viktor lakóháza (Szolnok)

Szolnokon az egykori Katonavárosban, az Oskola (ma Arany János) utcában álló lakóházban élt Hild Viktor (1855-1929) régész. A székelykapus lakóház 1902 és 1903 között épült, amelyet a tulajdonosa maga tervezett. Kifejezve Erdélyhez, Kolozsvárhoz és Kalotaszeghez kötődő emlékeit. 

Szolnok

(Németh István felvétele - Verseghy Ferenc Könyvtár Fotótára)

A házvéggel az utcára épült nyeregtetős épület mellett a szárazbejárat egy nyitott folyósóra vezet. A házoromzat kiugrott. fűrészelt díszítményei a kör alakra vágott, csipkézett szegélyű deszkázat, amelyet áttört geometrikus mintázat díszít. A kör alakú szerkezet ismétlődik a kétfelé nyíló fedeles nagykapun is. A két gerendából faragott ajtófélfát felül az erős szemöldökfa fogja össze. A körív belevágot rézse tovább folytatódik a két sarokcsapoláson túl is. A szemöldökfa felett cseréppel fedett, galambdúcos kaputető védi az esőtől a székelykaput.

Az utcai kétablakos szobába tervezte elhelyezni értékes régészeti magángyűjteményét és könyvtárát magába foglaló hatalmas faragott szekrényét és íróasztalát. Itt a munkaszobájában gyakran fogadta tudós barátait, köztük Móra Ferencet is.

Halálának évfordulóján, 1999-ben emeltek emléktáblát egykori lakóháza falán.

Forrás:

Kaposvári Gyula: Székelykapus lakóház = Néplap (1990.01.03.):