Horthy István domborműve (Szolnok)

Vitéz Horthy István tartalékos repülő főhadnagy 1942 májusában vonult be Szolnokra, és itt kapott kiképzést a magyar gyártású Héja típusú vadászgép kezelésére. A kiképzés után az 1/1-es Dongó században rajparancsnoki beosztást kapott. Az alegysége 1942 júniusában 12 Héja vadászgéppel kitelepült a Don mellé a 2. magyar hadsereg, és ezen belül az 1. repülődandár.1 (szolnoki) vadászosztály alárendeltségébe. Augusztus 20-án, harcfeladat végrehajtása közben, gépével lezuhant. Az elhunyt repülőhadnagy emléktábláját a Mártírok úton álló gabonatárház falán 1943. április 18-án leplezték le. A carrarai márványtáblába faragott dombormű Erdey Dezső szobrász alkotása, a porté alatt Kállay Miklóstól származó idézet: "És mert ilyenek az apák és ilyenek a fiúk, örök a magyar."

A háború befejezése után a leszedett táblát habarccsal leöntötték, majd a Tárház pincéjében elrejtették. Az 1990-es évek elején aztán előkerült, majd ismét eltűnt. Az elmúlt évben a repülőtér kifutója mellől került elő ismét. Az emléktáblát 2009-ben ünnepélyes keretek között Lamos Imre dandártábornok nyújtotta át a város polgármester-helyettesének, Szabó Istvánnak, aki elmondta, hogy a dombormű eredeti állapotában, sérülései miatt már nem nyerhet elhelyezést máshová, csak a múzeumba. A városvezetés tervei szerint hiteles másolata Szolnok egyik főépületén helyezik el.

Szolnok

(Archív felvétel)

A 2017. április 18-án - az eredeti avatás évfordulóján - az új szolnoki múzeum, a RepTár területén állították fel. Az újjáavatási ünnepséget megtisztelte jelenlétével a repülő főhadnagy fia és családja, továbbá unokatestvérei is. Közreműködött a Légierő Zenekar Szolnok, valamint a Magyar Honvédség különleges díszelgő csoportja. Az új talapzat Baráth Fábián szobrászművész, a Szolnoki Művésztelep alkotójának munkája.

Szolnok

(Károly Nóra felvétele - Verseghy Ferenc Könyvtár Fotótára)

Forrás:

Horthy István emlékművének leleplezése = Magyar Világhíradó 1001. (1943. április)

Tiszai Lajos: Elrejtett Horthy István-dombormű a szolnoki tárház pincéjében  = Jászkun Krónika 1993. április 17.

A szolnoki repüléstörténeti múzeumban helyezik el Horthy Istán domborművét = Jászkun Krónika 1993. november 26. p. 11.