Kisfaludi Sándor

1916. október 23-án született Homokbálványoson. A ceglédi Kossuth Reálgimnáziumban érettségizett 1934-ben. A Budapesti Tudomány egyetem Bölcsészeti Karán 1939-ben kapta meg a magyar-német szakos középiskolai tanári oklevelet.

1940-től tanított a szolnoki Vásárhelyi Pál Közgazdasági és Postaforgalmi Szakközépiskolában. Országos tanulmányi felügyelő is volt. A megyei tanács oktatási osztályának munkatársaként is tevékenykedett.

Kisfaludi Sándor 

(Verseghy Ferenc Könyvtár Fotótára)

A Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár igazgatói posztját 1954. augusztus 15-től 1962. március 15-ig töltötte be. Itt szerkesztette a Könyv és nevelés cím könyvtári-pedagógiai szaklapot. Könyvtári munkássága idején hozzákezdtek a régi városi könyvtárból örökölt gyűjtemény fel dolgozásához, mely 9444 kötet könyv feltárását jelentette. Kisfaludi Sándor nevéhez fűződik a papírgyári könyvmentési akció és az 1955-ben kialakult végleges raktári rendszer is. A katalógusépítési munkálatok is az ő idejében kezdődtek. Megalapította az önálló gyermekkönyvtári részleget, mely később az úttöröházba került át, mint önálló egység. Verseghy Ferenc nevét az ő igazgatása alatt vette fel az intézmény 1954-ben. Kinevezése esztendejében már megkezdődött a helytörténeti anyagok és Verseghy műveinek gyűjtése. Kisfaludi Sándor nevéhez fűződik a Jászkunság cím folyóirat létrehozása. Igazgatói tevékenysége idején rendezték meg az első Ünnepi Könyvhetet. 1959 július 9-én indult el az els művelődési autó 32 kölcsönzési állomásra, elsősorban tanyai településekre. 1957-ben meg kezdődött a könyvtár és a múzeum gyűjteményének fokozatos átköltöztetése a Kossuth tér 4. szám alá, mely 1962-re fejeződött be.

Kisfaludi Sándor könyvtári munkájáért Kiváló Népművel kitüntetést kapott. Közéleti emberként részt vett a Társadalom és Természettudományi Ismeretterjesztő Társulat helyi szervezetének folyóirata, a Jászkunság megalapításában, mint felelős szerkesztő.

Nyugdíjaszása után a fővárosba költözött. Óbudán temették el.

Forrás:

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár emlékkönyve, 1952-2002.

Kaposvári Gyula: Kisfaludi Sándor (1916-1986) = Jászkunság (1986.12.): 27-29.