Helyismereti wiki oldalak

Úri Kaszinó (Mezőtúr)

1896-ban mezőtúri lakosok adakozásából épült meg a központi kaszinó, a városi olvasóegyletnek adott helyet. 1902-ben lett a neve Úri kaszinó. 1917-ben csődbe ment, az akkori önkormányzat megváltotta az úri kaszinót. 

A háznak híres művészvendégei is voltak. 1898-ban fellépett Jászai Mari, 1909-ban a fiatal Kodály Zoltán is találkozhatott a mezőtúri közönség. 1925-ben Móricz Zsigmond is vendégeskedett a kaszinóban. Az Úri muri című (1928) regényének egyik helyszíne a túri kaszinó.

Nemzeti Szálloda (Mezőtúr)

Mezőtúr főterén 1894 és 1897 között épült egy emeletes szálláshely, amely 1910-es évek közepén még a Kossuth nevét viselte. A szállodát Lackner Albert (1860-1915) vezette. A közel 20 szobás rendelkező hotel földszintjén pálinkamérés, sörcsarnok, kávéház és étterem működik. 

Szabadság Mozi (Mezőtúr)

A filmszínház épületét 1944-ben emelték fel Mezőtúron.1971-ben egy politikai nagygyűlésnek is helyet adott a Szabadság Mozi. A mongol népi forradalom győzelmének 50. évfordulója alkalmából magyar-mongol barátság napi ünnepséget szerveztek, amelyen Zsamcin Bolod, a Mongol Népköztársaság budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is részt vett.

Angyalos ház (Szolnok)

Szolnok város 1994-ben hirdette meg eladásra a tulajdonában lévő telket a Verseghy Ferenc Gimnázium épületének szomszédságában. Egykor a gépipari szakközépiskola kollégiuma állt a telken, amelyet lebontottak.A pályázóknak egy környezetbe illő lakóépületet kellett tervezniük. A nyertes Keviterv Akva Mérnöki Vállalkozási Kft, a pesti Ekler Építész Kft-vel közösen dolgozva, nevéhez fűződik a mára a Tisza-part látványát meghatározó Angyalos-ház.

Bánó-kastély (Tiszaszőlős)

A bálthelyi Bánó család építette az 1920-as években a kúriát a Tiszaszőlős és Tiszaigar határában elhelyezkedő Bánótanyán.

Barta-palota (Szolnok)

1876 után

1876 után, a megyeszékhellyé vált Szolnokon fellendültek az építkezések. A középületek mellett számos magánépítkezések nyomán emelkedtek a főbb utcákon a rangos, igényes megjelenésű magánházak vagy bérházak. Ezek egyike a Szapáry út végén, a Sóház utca és a Tiszai hajósok torkolatában álló kétemeletes lakóház a Barta-palota. Az épület ékessége a saroktorony.

Flóra-kút (Mezőtúr)

1889-ben Cs. Tóth Sándor és Makra Sándor városatyák tettek javaslatot arra, hogy Mezőtúron is létesüljön artézi kút. Soós József orvos is támogatta a kezdeményezést a Berettyó rossz vízminősége miatt. A kútfúrás után 1890 őszén már nyolc csapból folyt a víz a főtéren helye kapott Flóra-kútból.

Bíró Kálmánné-emléktábla (Mezőtúr)

Bíró Kálmánné Bakos Ilona nevét vette fel 1997 július 20-án a mezőtúri szociális otthon. A hölgy végrendeletében szülővárosára hagyta vagyonát, amelyből megvalósult a szociális otthon felújítása.

Forrás:

Tegnap óta [...] Jászkun Krónika (1997. július 21.): 16.

IPA-emlékhely (Jászszentandrás)

1998. augusztus 14-én avatták fel a nemzetközi rendőrszervezet, az International Police Association (IPA) emlékhelyét Jászszentandrás külterületén.

Az IPA alapítója, Arthur Troop (1914-2000) életnagyságú szobra Györfi Sándor és Király Róbert alkotása. A bronzalak az IPA emblémáját tartja a kezében. Az emlékhely alapja egy nyolcvan tonnás diabáz kőtömb, amely egy mesterséges homokdombon áll.

Forrás:

Széchenyi István-dombormű (Jászapáti)

A jászapáti gimnázium fennállásának 75. évfordulója alkalmából készült el az intézet első névadójának Széchenyi Istvánnak bronz domborműve, amely Máté György szobrászművész alkotása. Mellette Bankos István kőfaragó által márványtáblába vésve a reformkori politikus gondoltai olvashatók: "Kiművelt emberfők sokasága a nemzet igazi hatalma"