Helyismereti wiki oldalak

Vincze János (1923-1986)

Kisújszálláson született 62 éve; 1926—61. között Kunszentmártonban élt, ahol a sportmozgalom „atyjának” is tartották, hiszen 1945-ben egyike volt azoknak, akik újjászervezték a község sportját.

Tenyeri István

Édesapja egyik szervezője és vezetője volt a Szolnoki MTE-nek, a családban gyakran mesélt az izzó légkörű futballcsatákról, de emlegette azokat a hősi időket is, melyet az MTE vezetőjeként töltött a klub közelében.

Soós István

A Szolnoki MTE elnöke, majd a Szolnoki MÁV-MTE volt társelnöke mindig szoros kapcsolatban állt a sportmozgalommal. Már diákkorában 1939—44 között, amikor a Szolnoki Fa- és Fémipari Szakiskola tanulója volt, vonzódott a labdarúgás iránt.

Rácz Gyula

A Szolnoki 605-ös F.

Platényi Mihály (1918-)

1918-ban született. Mivel szülei korán elhaltak, árvaházban nevelkedett. Kitűnt igen jó képességeivel, sokoldalúságával.

Nagy Pál, B

Egyesületünk olimpiai bajnok párbajtőrvívóját a barátok vonzották az egyesületbe. Az ötvenes évek elején, utcabeli barátai Demecs Béla és Sági György már korábban lejártak a MÁV SE vívószakosztályába. Egy alkalommal kíváncsiságból ő is követte őket. 1951-ben lett igazolt versenyzője a szakosztálynak. G. Kiss Gyula vívómestertől tanulta a sportág alapjait. Szorgalma és rátermettsége alapján elég gyorsan fejlődött, így a sikerélmények nyomán hamar törzstagja lett a szakosztálynak. 25 évig volt aktív versenyzője a MÁV SE-nek.

Kolláth Ferenc

A Szolnoki MÁV SE-ben 1929-ben került kapcsolatba a labdarúgással, az egyesület kölyök-csapatának tagjaként. Az első csapatuk abban az időben a Közép-magyarországi Alszövetség (KÖLASZ) bajnokságban szerepelt. Bátyja is itt játszott, de ő akkor már a felnőtt együttesben. Egy alkalommal 1930-ban az első csapat két játékosa — Raskó és
Draskóczi — bevonult katonai szolgálatra. Fóris Rudolf, a legidősebb játékos, aki az edzői posztot is betöltötte és így rá tartozott a csapat összeállítása.

Dénes János

Középiskolás korában 1932—33-ban mint a szolnoki Polgári Iskola tanulója kapcsolódott be a sportolásba. Iskolája labdarúgó-csapatának lett a tagja. Akkoriban igen népszerűek voltak a középiskolás bajnokságok. Sajnos egy sérülés elég korán véget vetett labdarúgó pályafutásának. A sportmozgalomtól azonban nem tudott eltávolodni: lövész lett, a MÁV SE-ben, 1939-ben, később lövész edzői tanfolyamot is végzett. Többször nyertek idejében Országos Vasutas csapatbajnokságot, de egyéb egyéni sikereket is értek el.

Deme Zoltán (1923-)

1923-ban született Szolnokon, tősgyökeres vasutas családból. A szolnoki Felsőkereskedelmi Iskolában érettségizett 1941-ben, majd a kassai Kereskedelmi Főiskola után egyetemi tanulmányait a kolozsvári Közgazdasági Egyetemen folytatta 1944-ig.
Közel három évtizedig volt folyamatosan vezetője a Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat szolnoki telepének, bázis telepének, majd kirendeltségének, végül körzetének 1980.

Dedrák György (1925-)

A szolnoki MÁV SE NB II-es tekecsapatának I. osztályú versenyzője volt. Szajolban iskolás korában — amikor a „kugli” pályán állító volt — kedvelte meg sportágát. 1948-ban került Szolnokra a MÁV Járműjavító Üzembe, ekkor igazolt a
MÁV SE tekeszakosztályához. Azóta állandó tagja az NB II-es csapatnak. Szerepeltek már két idényben az NB I-ben is; első alkalommal 1982-ben szerzett I osztályú minősítést, majd másodszor ezévben.