Római katolikus templom (Jászivány)

A jásziványi templomot Wágner Márton építész tervezte. 1930-ban szentelték fel. A templomot részben az egykori középkori gótikus templom helyére építették, melyet 1757-ben bontottak le. A mai templom alapjának ásásakor találták meg a régi templom alapját, és erre épült a mai szentély. Északi-déli fekvésű, neoromán sítlusú, egyhajós, egytornyos építmény hosszú, félköríves ablakokkal. Keresztje kovácsoltvas. Tornyát bádogtető fedi. Északi oldalán található a templom főbejárata.

Jászivány

(Kósa Károly felvétele - Verseghy Ferenc Könyvtár)

A Jézus Szíve plébániatemplom kifestésére 1949-ben a hívek adományaiból valósult meg. Figlr Géza festőművész és Korom Mihály iparművész irányításával készült el a belső díszítés, amelyben id. és ifj. Gömöri Imre festőmesterek és Utasi János ácsmesterek is közreműködtek.

1992-ben újították fel a templom épületét kívülről. 2004-ben a szentély rekonstrukciójára került sor. 2010-ben, a templom fennállásának 80. évfordulója alkalmából, emléktáblát helyeztek el az egykori építtető, Vincze Ferenc tiszteletére.

Szolnok

Szent István király képe a templom oldalfalán (bal oldalon) található

A templom előtti parkban álló kőkeresztet a régi templom emlékére emelték. A keresztől nem messze egy harangláb található. A két kis harangja van, amelyeket 1855-ben és 1862-ben öntöttek.

Jászivány

(Kósa Károly felvétele - Verseghy Ferenc Könyvtár)

Forrás:

Farkas Kristóf Vince - Pető István: Zarándokúton a Jászságban. Jászfényszaru, 2009.

Jászivány. Jászivány, [2011]

A jásziványi (hevesiványi) egyházközség történetéből. Jászivány, 2005.