Római katolikus templom (Szolnok)

Szent Ferenc rendi egykori temploma, a belvárosi római katolikus főtemplom 1724 és 1757 között épült. Az építkezés az 1718-ban emelt kápolna bővítése volt. Giovanni Battista Carlone egri építész tervezte a barokk templomot és a mellette álló rendházat. Az egyenes záródású szentély. A műemlék templom főhomlokzatát toszkán fejezetű pilaszterek osztják három részre. A golyvázott párkány felett díszes oromzat szoborfülkével, fölötte timpanonnal. Az álkeresztboltozatokkal készített négy boltszakaszos templom hajója magas. Az oldalfalakat két-két pilaszter tagolja, felettük toszkán fejezet és háromrézses golyvázott párkány, elkülönítve a kétoldalt elhelyezkedő mellékoltárfülkéket. 1770-ben, majd egy földrengés következtében 1867-ben is folytak javítások és átépítések az épületen.

Szolnok

Szolnok

1835-ben készült el a Belvárosi templom toronysisakja. A klasszikus stílusú toronysisak és tűzkiáltó erkély Homályossy Ferenc építész munkája. A körüljárható rácsos erkélyről figyelte a tűzőrség a várost. Tűz esetén félre verték a harangokat és vörös zászló segítségével jelezték, hogy merre induljanak az önkéntes tűzoltók. Ekkor készült el a toronysisak aranyozása is.

, Szolnok

Szolnok

A templom félköríves, egyszerű keretelésű kapuzata, párkányán középen Szent Háromság szoborcsoport 1757-ben került a helyére

Szolnok

(Kósa Károly felvételei - VFMKMI)

Szolnok

Szolnok

A templom főoltára hármasan tagolt. Legfelső képén, ovális keretbe foglalt festményén Szent István ajánlja fel országát a Magyarok Nagyasszonyának. Az oltárt 1889-ben Fuhrmann Gyula oltárépítő készítette Szepesiglón.

A szentségtartó 1745-ben, a freskók 1819-ben készültek, a stációképek is már a 19. századból származnak. A templomban tizenegyoltár található. A három-három mellékoltárfülkét dór párkányfejezetes félpillérkötegek választják el egymástól. Az egyik mellékoltár Szent István királyt ábrázolja. Az oltár mellett liliomos Szent Imre és a kardot tartó Szent László szobra áll, míg a felső részt a Szentháromság ábrázolása díszíti. Az oltár címerpajzsán két aranyozott oroszlán csizmát tart. Ez arra utal, hogy a csizmadiák céhe állítatta az oltárt a 18. században.

Szolnok

Szent István oltár

Szolnok

Szent Sír-mellékoltár

Szolnok

Betlehem-oltár

Szolnok

Fájdalmas Szent Szűz-oltára

Szolnok

Kiemelkedő szépségű a templom barokk szószéke, melynek hangvetőjét, melyet két angyal tartja, tetején a Jó Pásztor alakja, alatta a négy evangélista látható.

 

Forrás:

A felszentelésének 250. évfordulóját ünneplő Belvárosi Nagytemplom képes kiadványa. Szolnok, 2004.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Képeslaptár

Szolnok megye műemlékei. Szolnok, 1988.