Tisza Szálló és Gyógyfürdő (Szolnok)

1928-ban épült fel  a Tisza partján  a Tisza Szálló és gyógyfürdő neobarokk stílusú épületegyüttese. Tervezői azok voltak, akik a fővárosi Gellért Szállót megálmodták: Sterk Izidor, Sebestyén Artúr és Hegedűs Ármin. A kivitelezést az Ellich és Dömény cég vállalta, amelyik pontosan az építkezés ideje alatt jutott csődbe, így a szolnoki festőmesternek, id. Fülöp Jánosnak adósak is maradtak egy fél családi ház árával. Az első bérlője a Westher család volt. Az 1930-as évek elején 28 szoba várta a vendégeket. Az igazi nagy események a megyebálok voltak. A fürdőbe járt Móricz Zsigmond és Rózsahegyi Kálmán is.

Szolnok

Szolnok

Szolnok

Szolnok

Szolnok

A sgrafittós díszítésű árkádos folyósót azért készült, hogy könnyen át lehessen jutni a mellé tervezett fedett uzodába

Szolnok

Szolnok

Szolnok

(Archív felvételek - Magyar Építőművészet)

Szolnok

Szolnok

Képeslapok

A második világháborúban a szállóban kórházat alakítottak ki női betegek számára. A szobákban vaságyakat állítottak fel.  Amikor elkezdőtek a szövetségesek bombázása és egy bombát a megyeháza mögé csapodott, a visszaemlékezők szerint "úgy táncolt a szálló, akár egy hajó a viharos tengeren." A híd robbantásakor az ablakok mind kitörtek, az ajtók tokostól jöttek ki a falból.

Szolnok

Szolnok

(Kósa Károly felvételei - Verseghy Ferenc Könyvtár Fotótára)

1950-ben a Tisza Szálló különvált a Vendéglátó és Fürdő Vállalattól, és közvetlenül a minisztérium irányítása alá került. A szálloda igazgatója 1952-től évtizedekig Csépe Mihály volt. Főportása Katz Péter, a Nemzeti Szállóból jött át. Mellette dolgozott egy portás, Tóth Imre, aki 1932-től 1972-ig szolgálta a vendégeket. 2009-ben a szállót működtető gazdasági társaság, a Hotel Tisza Kft. eladta a szállóda épületét.

Szolnok

Árkádok a fürdő bejárata előtt

A Tisza partján 1927-ben kezdtek egy kutat fúrni azzal a szándékkal, hogy termálvizet nyerjenek. 948. méternél tört fel az 54 °C-os víz A kút  tette közismert gyógyhellyé a Tisza Szállót reumás betegek számára, akik a rádiumtartalmú iszappakolásért és gyógymasszázsért keresték fel a gyógyfürdőt. Több gazdája is volt a fürdőnek. 1950-ben különvált a szállóda és a fürdő. 1968-ban a Szolnok megyei Víz- és Csatorna Vállalat kezelésébe került. 1980-as években a cég teljes épületgépészeti rekonstrukciót hajtott végre és a fürdőt is felújították: kicserélték a tetőt, a nyílászárókat, felújították a falburkolatot és reprezentatív belső teret alakítottak ki márványmedencével. A bronzkifolyókat Papi Lajos szobrász készítette el. 
 
A gyógyfürdőben egy szikvízgyártó üzem is működött, amelyet a hagyomány szerint Pólya Tibor nevezett el Áldásvíznek. 
 
 
Forrás:

Böhm és Hegedűs: Fürdők és Szállodák. Magyar Építőművészet 1928. 1.

Mészáros Géza: Eladó a Tisza Szálló!. Új Néplap (2009.11.24.): 1.

Palágyi Béla: A Tisza Szálló korát rangja adja. Jászkunság (1985.06.): 24-27.

Palágyi Béla: Árny a porta fölött. Jászkun Krónika (1994.07.07.): 4.

Palágyi Béla: Hetvenéves a Tisza Szálló. Jászkun Krónika (1998.05.16.): 9.

Tisza Szálló és Gyógyfürdő. Szolnok, 1992.