Vártemplom (Szolnok)

Szolnok vármegye és a szolnoki várplébánia közös gyökere a Szolnok nemzetség vára és keresztelőegyháza, melyet I. István király tett várplébániává. Utódja, az 1822 és 1824-ben épült Vártemplom titulusa Magyarok Nagyasszonya. A műemlék jellegű klasszicista templom 1824-ben készült el. A lebontott egykori török mecset köveinek felhasználásával építette Homályossy Ferenc kamarai ácsmester. Az egyenes szentély-záródású templom főhomlokzatán timpanon és vázák a volutával díszített féloromfalon.

A főoltárkép Pólya Iván festőművész munkája, mely Szűz Máriát és a Sátánt legyőző Szent Mihály főangyalt ábrázolja. "A kép Szent István király lelkületére és a szolnoki vár egykori katonai jellegére utal"-írja a templom történtét összefoglaló Gacsári Kiss Sándor. A különböző háborús viszontagságok következtében kevés a régiség a templom felszerelései között.

A ma látható Szent István szobor gipszből, gyárilag készült alkotás, mely a többi gipszszoborral az 1. világháború után került a templomba.

Szolnok

Képeslap

Szolnok

Archív felvétel

Az I. világháborúban a Vártemplom 1827-ben készült 166 kilós, valmint egy 60  kilós harangját olvasztották be. Az intervenció idején a homlokzat síkjában emelkedő torony a román ágyúzás következtében ledőlt 1919-ben. 1922-ben megnövelt magassággal, módosított arányokkal építették ujjá.

Szolnok

Szolnok

Szolnok

Műemléki emléktábla a templom főhomlokzatán

Szolnok

(Kósa Károly felvételei - Verseghy Ferenc Könyvtár)

1991-ben hozták helyre a torony tetején lévő keresztet. 1994-ben a műemlék jellegnek megfelelően felújításra került a templom. Kicserélték a régi palatetőt hódfarkú cserépre. 2013 tavaszán újult meg a templom toronysisakja, melyet vorösrézzel borítottak be. A munkálatokat Magi Balázs végezte. Az Ökumenikus Lelkészkör városi támogatásából került sor a toronyóra helyreállítására. A műemléki védettséget élvező lépcsőt is restaurálta egy hajdúnánási asztalosműhely. Így a 2014-ben fennállásának 190. évfordulóját már méltó körülmények között ünnepelhette a Vártemplom.

Forrás:

Gacsári Kiss Sándor: Szolnok-vár főplébánia és vártemplom története. Szolnok, 1990.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Képeslaptár

Szolnok megyei műemlékek. Szolnok, 1988.

Tarpai Zoltán: Felújításra szorul a Vártemplom = Jászkun Krónika (1994. június 14.) p. 4.

Tiszai Lajos: Szolnokország. Szolnok, 2001.