Verseghy Ferenc Gimnázium (Szolnok)

Az 1831-ben alapított ferences gimnáziumot 1887-ben államosították. A nyolc osztályúvá fejlesztéshez egy új, kilenc tantermes iskolaépület felépítése mellett döntött a város.  A Tisza parton, az egykori sóházak területén Szolnok 1882-ben megvásárolt a Kincstártól egy telket. Itt kezdődtek el a Benkó Károly műépítész által tervezett iskola építésének munkálatai. Jiraszek Nándor és Krausz Lipót építési vállalkozók építették fel.

1888 szeptemberében kezdődött meg a tanítás az érettségi vizsga tartására is jogosultságot szerzett főgimnázium új épületében. A késő eklektikus műemléki épület főhomlokzata a Tiszára néz. Hangsúlyos az épület főhomlokzatánának két kiugró vége és az előreugró, megmagasított középrész.

A műemléki védelem alatt álló iskolaépületet az évtizedek alatt többször renoválták. 1980-ban víz-, központi fűtés-, csatorna- és villanyhálózatot újították fel, illetve kicserélték a tetőszerkezetet és a padlózatot. Az iskola épületegyütteséhez tartozik az udvaron 1987-ben épült tornacsarnok és az iskola szomszédságában álló  Csomor-ház (Táncsics u. 17.), mely 1995-ben került a gimnázium használatába. 2010-ben a  "Szolnok a Tisza fővárosa városközpont rehabilitáció" elnevezésú uniós projekt keretében. 

Szolnok

Szolnok

Képeslap

Forrás:

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Képeslaptár

Szolnok megye műemlékei. Szolnok, 1988.