A TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0069 „Zounok projekt II.”

TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0069

"Zounok projekt II.”
Jász-Nagykun-Szolnok Megye könyvtárainak olvasás-, könyvtárnépszerűsítő projektje, az ifjúsági és leszakadó térség felnőtteire, valamint az elektronikus megyei köz- és iskolai könyvtári szolgáltatások nyújtására koncentrálva

 

Kunhegyes Város Önkormányzata
A támogatás mértéke: 4.158.100,- Ft
Megvalósítási hely:  Kunhegyes Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény
Kunhegyes, Ady Endre u. 2.

 

Programok

Ennek keretében elsődleges célunk volt, hogy a könyvtár dokumentumállományát bekapcsoljuk a Corvina integrált rendszerbe, ezzel megvalósítva a dokumentumok közös lekérdezhetőségét, mivel könyvtárunkban jelenleg a dokumentumállomány feltárása a hagyományos cédulakatalógus építésével történik.
Ezzel egyidőben megvalósítani az elektronikus olvasó azonosítási rendszer feltételeit, azaz vonalkóddal ellátni a dokumentumokat.
Az e-Corvina Informatikai Szolgáltató Kft. a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtárral együttműködve vállalta az egységes Informatikai Könyvtár Rendszer bevezetését a konzorciumi tagkönyvtárakban.
A betanítás után elkezdődött rekordok betöltése a közös adatbázisba, jelenleg közel 5000 dokumentum feldolgozása történt meg.

A projekten belül szakmai képzés is megvalósult: Szöveg-, és kép digitalizálás elmélete és gyakorlata címmel– 30 órás akkreditált tanfolyamot végzett 1 fő könyvtáros Budapesten.

A felhasználóképzés terén NAGYINET számítógép használati tanfolyamokat indítottunk heti 20 órában nyugdíjasoknak.
A 4 tanfolyamon 23 fő ismerkedett meg a számítógép használat alapjaival.

A könyvtárhasználat népszerűsítésére könyvtárhasználati foglalkozások megtartására került sor 7 alkalommal, melyen 149 fő általános iskolai alsó-, és felsőtagozatos tanuló vett részt.

Az olvasáskultúra fejlesztésére különböző korosztályok részére író-olvasó találkozókat, irodalmi műsorokat szerveztünk:

 • Rendhagyó irodalomóra az általános iskolák felsőtagozatos tanulói részére „Gyöngyszemek” címmel Zsíros-Simon Mária költővel.
 • „Amikor a tél is fázott” címmel a JNSZ Megyei Verseghy Ferenc Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosainak bábelőadása óvodásoknak.
 • „Zsubatta – Mi az a mizé – játékos mondókázás Nyulász Péter íróval alsótagozatos iskolások részvételével.
 • „Mesék a mellényzsebemből” - A Népmese Napja alkalmából vendégünk volt Devecsery László költő.
 • Az Országos Könyvtári Napok keretében „Lufi és Szamóca” címmel író-olvasó találkozót rendeztünk, 3-4. osztályos gyermekek részére.
 • Vendégünk volt Balázs Ágnes író.
 • "Kedvenc könyvem, avagy miért szeret az író olvasni?
 • Mirtse Zsuzsa íróval, a Süni Magazin szerkesztőjével találkozhattak a felsőtagozatos gyermekek.
 • A Könyves vasárnapon „A titkaimat az ujjaimnak mondom el” címmel Rosta Géza zenés irodalmi műsorral szórakoztatta az óvodásokat, alsótagozatosokat.
 • „Humor az irodalomban” – rendhagyó irodalomóra a Vándorszínház előadásában középiskolásoknak.
 • „Mellettem elférsz” – író-olvasó találkozó felnőtteknek Grecsó Krisztián íróval.
 • „Egy korty derű” – V. Kulcsár Ildikó írásaival ismerkedhettek meg az érdeklődő felnőtt olvasók.

A rendezvényeken 10 alkalommal 651 fő vett részt a Zsigmond Ferenc Városi Könyvtárban és az Ilosvai Varga István Művelődési Központban.

A könyvtár és az olvasás népszerűsítési program eredményeképpen a felnőtt és a gyermekolvasók körében nőtt a regisztrált használók száma.

A projekt keretében bútorbeszerzésre is nyílt lehetőség: 40 db. egyedi kivitelezésű, kárpitozott szék került a könyvtárunkba.

A TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0069 „Zounok II.” projekt részeként a Kunhegyes Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény Tagintézményében, a Zsigmond Ferenc Városi Könyvtárban megvalósult szakmai programok teljesítésében közreműködtek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet, az e- Corvina Informatikai Szolgáltató Kft., a Kunhegyes Város Polgármesteri Hivatal, az Ilosvai Varga István Művelődési Központ és a Zsigmond Ferenc Városi Könyvtár munkatársai.

 

UMFT