TIOP-1.2.3-08/1-2008-0083 azonosító számú „Zounok projekt”

Informatikai infrastrukturális fejlesztés a Zsigmond Ferenc Városi Könyvtárban

Kunhegyes Város Önkormányzata az Európai Unió támogatásával, az Európai Fejlesztési Alap társfinanszírozásával az Új Magyarországi Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése „Tudásdepó-Expressz”címen benyújtott pályázaton 4 626 000 Ft támogatást nyert el.

A pályázaton 8 település (Abádszalók, Kunhegyes, Tiszaföldvár, Tiszaföldvár, Tiszapüspöki, Tiszaszőlős, Tószeg, Újszász) vett részt Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzata gesztorságával.

A konzorcium TIOP-1.2.3-08/1-2008-0083 azonosító számú „Zounok projekt” Jász-Nagykun-Szolnok Megye könyvtárainak információs infrastruktúra fejlesztése, elektronikus megyei köz- és iskolai könyvtári szolgáltatások nyújtására 99 281 186 Ft összegű támogatásban részesült, melyből korszerű számítógépek és egyéb informatikai eszközök kerültek az önkormányzatok könyvtáraiba segítve a könyvtárhasználókat – köztük a hátránnyal élőket-, és a könyvtárosokat is mindennapi munkájukban.

A fejlesztéssel a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár a megyei könyvtárak elektronikus megyei könyvtára is lesz. A pályázat segítségével az intézményekben jelentős digitalizálási munka kezdődhet el, így a Jász-Nagykun-Szolnok megyére vonatkozó helyismereti-, helytörténeti dokumentumok a világhálón is elérhetők lesznek.

A Zsigmond Ferenc Városi Könyvtárban a pályázat keretében az informatikai infrastrukturális fejlesztésére került sor: 5 db standard munkaállomás, 2 db professzionális munkaállomás, 1 db mobil munkaállomás, 1 db munkaállomás vakok és gyengén látók részére, 2 db képernyőnagyítóval, 1 db olvasókészülékkel, 1 db színes lézernyomtató és szkenner, 1 db projektor, 1 db fali vetítővászon beszerzésével állunk a könyvtárhasználók rendelkezésére.

A TIOP pályázat elősegíti a meglévő szolgáltatásaink minőségének javítását, új szolgáltatásként a vakok és gyengén látó könyvtárhasználók részre rendelkezésre áll külön számítógép olvasókészülékkel és képernyő nagyítóval.

Megkezdhetjük a könyvtári állomány számítógépes feldolgozását, mellyel bekerülünk a Corvina integrált könyvtári rendszerbe, bekapcsolódhatunk az országos online szolgáltatásba. A pályázati támogatással korszerűsödni fog a kölcsönzési, nyilvántartási munka, mely a későbbiekben elektronikus olvasó-azonosítási rendszerben, kézi vonalkódolvasó eszközzel történik.

A Zsigmond Ferenc Városi Könyvtár a közel negyvenezer könyv- és hangzó dokumentumállománnyal, több mint 80 féle napilap, folyóirat, az olvasótermi kézikönyvek helyben használatával, könyvtárközi kölcsönzéssel, internethasználattal biztosítja az ismeretszerzés, az önművelődés lehetőségét minden korosztálynak és várja könyvtárhasználóit könyvtári programokra, rendezvényekre is.
 


                                Zsigmond Ferenc Városi Könyvtár
 

UMFT