Jó gyakorlat az olvasóvá nevelésben - Középiskolai modellprogram

Varró DánielA JNSZ Megyei Pedagógiai Intézet a Zounok projekt II. részeként (TÁMOP -3.2.4/08/01-2009-0069) a SZOLMÜSZ Pálfy-Vízügyi Tagintézményével együttműködve Összefogás az olvasásért címmel többféle tevékenységből álló olvasásfejlesztési modellprogramot valósított meg 2011. május-november között. A program felelőse Erdősné Márta Mária könyvtárostanár volt.
 


A program célja az volt, hogy a diákok figyelmét az olvasás felé irányítsa az irodalmi művekben megjelenő emberi magatartások közös értelmezése, az önismeret és társismeret elősegítése, a kommunikációs készség fejlesztése révén. A fejlesztő foglalkozásokra az osztályfőnöki órákon került sor.

A Kölcsönözz élő könyvet!  akció keretében húsz osztály a tanárok által ajánlott könyvekből választott és mintegy „kikölcsönözte” azt a pedagógust, aki a könyv bemutatását vállalta. Azok a tanulók akik a bemutató óra után  kedvet kaptak a mű elolvasásához, a könyvtárból kikölcsönözhették, majd néhány kérdés megválaszolásával be is számolhattak a műről. (Néhány cím a kínálatból: J. Walls: Az üvegpalota; A. Christie: Tíz kicsi néger; S. Alexie: Junior; G. Durell: Állatkert a poggyászomban, stb.) A könyvekhez – ügyesen rajzoló tanulók – plakátokat is készítettek.

Könyvajánlók: http://www.szolnok-ped.sulinet.hu/konyvtar/kolcsonozz_elo_konyvet.html


Az Emberi arcaink-köznapi harcaink  címet viselő programban az osztályfőnök felolvas egy novellát és a hozzá ajánlott foglalkozási terv alapján két tanórában önismeretről, konfliktusokról, emberi kapcsolatokról beszélget a tanulókkal.

Letölthető foglalkozástervek: http://www.szolnok-ped.sulinet.hu/konyvtar/emberi_arcaink.html


Ehhez a programhoz egy tanártovábbképzés is megrendezésre került. 2011. október 17-én Dr. Bartos Éva nyugalmazott igazgató (Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézet) tartott előadást Biblioterápia a pedagógus tevékenységében címmel, vagyis: hogyan lehet a könyvet, az olvasást a személyiség fejlődésének, az önismeret elmélyítésének, a mentális egészség megtartásának szolgálatába állítani.


Az Összefogás az olvasásért  program záró rendezvénye író-olvasó találkozó volt - Varró Dániellel, aki arról beszélt, hogyan vált olvasó-író emberré, majd felolvasott saját verseiből, kedvenc olvasmányaiból.

A program eredményeiről készült beszámolót az intézmény honlapjáról tölthetik le az érdeklődők. Reméljük, hogy a program megvalósítása során készült módszertani anyagokat Önök is haszonnak forgatják majd.

UMFT