Programjaink

GYEREKEKNEK

Könyvtárhasználat oktatása

 • A könyvtárhasználat tanításának alapvető célja, hogy a tanulók olyan eszköztudást sajátítsanak el, melyet bármely ismeretszerző és feldolgozó tevékenységük során alkalmazni tudnak. Könyvtárunkban első osztálytól  kezdve rendszeresen tartunk könyvtárhasználati- és könyvtári szakórákat.

Nem kötelező(k)!

 • 2005 óta könyvtárunkban már hagyománnyá vált, hogy az általános iskolai kötelező olvasmányokhoz kapcsolódva játékos vetélkedőt rendezünk.
 • A nevezéseket a kötelező olvasmány szerzőjének és címének megjelölésével kell benyújtani 3-8. osztályig. Minden osztály kizárólag a saját kötelező olvasmányából kap feladatokat.
 • A vetélkedő regényenként zajlik, a jelentkezők számától függően 4-6 csapat jut a döntőkbe, amelyeket  korcsoportonként rendezünk meg. Írásbeli és szóbeli feladatokat kell megoldani, a felsősöknek az internet használatával is.
 • 5-8 főből álló csapatok jelentkezhetnek, egy intézmény osztályonként és olvasmányonként több csoportot is nevezhet! Az elődöntők május első hetében, a döntők május utolsó hetében vannak. A versenyhez blogot is indítottunk.

Közlekedésbiztonsági oktatás

 • A tiszaföldvári Városi Könyvtár és a tiszaföldvári Rendőrőrs 2004 óta szervez az általános iskolás tanulóknak közlekedésbiztonsági előadásokat.
 • 2010-től már az Ószőlői Fiókkönyvtár a Tiszaföldvár Városi Polgárőr Egyesülettel közösen szervezi az órákat, mivel az előadó Kecse László rendőr törzszászlós nyugdíjasként, a Tiszaföldvár Városi Polgárőr Egyesület elnökeként társadalmi munkában továbbra is vállalta az oktatást.
 • Minden évben tavasszal és ősszel a város három általános iskolájának alsós tanulói ellátogatnak a fiókkönyvtárba, ahol nagyon hasznos információkat, tanácsokat kapnak a gyalogos és a kerékpáros közlekedés szabályairól.
  Játékos formában megismerkednek a KRESZ táblákkal, a kerékpár szabályos felszerelésével, a különböző közlekedési szituációkkal, a közúton történő biztonságos közlekedéssel. Tapasztalataink szerint, mind a pedagógusok, mind a gyerekek élvezik a jó hangulatú órákat. Az elmúlt években több mint 1400 általános iskolás tanuló vett részt az oktatásokon.
 • Az előadások lezárásaként minden tavasszal kerékpáros KRESZ versenyt rendeztünk. A verseny elméleti és gyakorlati részből áll, melyen tesztlapot töltenek ki a gyerekek és egy kiépített akadálypályát kell minél kevesebb hibával teljesíteniük. A kerékpáros közlekedési versenyen alkalmanként közel 80-100 tanuló vesz részt.

Keresd a könyvtárban!

 • Többfordulós játék, elsősorban a Papp Bertalan Ószőlői Általános Iskola diákjai részére. Feladatlapos, 2-8. osztályig, általában osztálypáronként külön feladatokkal. Fordulónként és évvégén összesítve is értékeljük, az eredménye az iskolai pontversenybe is beszámít.

FELNŐTTEKNEK

Nagyinet

 • Internet használat oktatása korhatár nélkül.
 • Elsősorban azok érdeklődésére számítunk, akik most ismerkednek az Internettel és ehhez szeretnének segítséget kapni. Évente 2 alkalommal, 10-10 fő részére tartunk 20 órás ingyenes tanfolyamot.

UMFT