Idősek hete Tiszaszőlősön

Időpont: 
Monday, 2012, October 29 - 11:30

 

Könyvtárunk csatlakozott az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, majd azt saját rendezvényünkkel kiegészítve egész héten át tartó felvilágosító, kikapcsolódást biztosító programokra hívtuk az érdeklődőket.
 
2012. 10. 02-án kedden a Tiszaszőlősi Községi Könyvtár és Szabadidő Központ épületében nagy sikerű előadást tartott Labancz Attila főtörzsőrmester az időskorúak sérelmére elkövetett és elkövethető bűncselekményekről. A jelenlévők olyan tanácsokat kaptak, melyeket megfogadva a nyomozó hatóság segítségére lehetnek egy-egy bűneset felderítésében. Külön példákkal kitért az előadó a bűncselekmények megelőzésére, olyan biztonsági intézkedésekre hívta fel az érdeklődők figyelmét, melyek betartásával nagyobb nyugalommal tölthetik a mindennapjaikat. Különös hangsúlyt fektetett a besurranó tolvajokra, az álruhás elkövetőkre a csalókra. Írásos „10 biztonsági tanács időseknek” c. szórólappal látta el a közönséget.
 
Másnap, Marekné Leviczki Kitti asszisztens világított rá az őszi zöldségekben és gyümölcsökben rejlő vitaminokra. Felhívta figyelmünket, hogy az egészséges vitaminokban, rostokban, ásványi anyagokban gazdag táplálkozás, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mennyivel teszi ellenállóbbá szervezetünket a téli időszakban. Külön kitért az ún. népbetegségekre. Tanácsokkal látta el az érdeklődőket hogy egyes betegségek megléte esetén milyen étrend ajánlatos, melyek azok az ételek, amelyek fogyasztását el kell kerülni, vagy éppen többet kell belőle fogyasztani. Majd ülőtornát tanított a résztvevőknek és a rendezvény végén mindenki kedvére fogyaszthatta a jól megérdemelt gyümölcssalátát.
 
Csütörtökön délelőtt az irodalomé lett a főszerep. A hangoskönyv olvasásának technikáját mutattuk be a résztvevőknek. Összehasonlítottuk, hogy melyik olvasási technika könnyebb. Olvastuk, elemeztünk Csorcsán Szűcs Imre Emlékezés c. versét, majd összevetettük a „régi” életvitelt a maival. Ezt követően az Ilók és Mihók c. mesét olvastunk, mely mosolyt csalt mindenki arcára. Az új olvasási technika úgy megtetszett a résztvevőknek, hogy megállapodtunk csütörtökönként ezt tovább folytatjuk a települési könyvtárban! 
 
Pénteken 11 órától dr. Árvai Péter helyi háziorvos tanácsokkal látta el a résztvevőket, hogy hogyan kerülhetjük el a depressziót. Kitért a társasági élet fontosságára, az „eseménydús” életvitelre, a rendszeres és egészséges táplálkozásra. 
 
A mozgalmas hetet az az ünnepi vacsora zárta, melyre önkormányzatunk meghívott minden 65. életévét betöltött tiszaszőlősi lakost, illetve azokat, akik rendszeresen járnak a helyi szociális intézménybe. A vacsora előtt Oláh Vince alpolgármester köszöntötte a szép korúakat, külön köszöntöttük a rendezvényen megjelent legszebb korú hölgyet id. Imre Lajosné Piroska nénit és a legszebb korú férfit, Szabó Józsi bácsit. Majd Karcagi Nagy Zoltán és Andi zenés estjét követte a vacsora és a vigadalom. Az est végén minden meghívott kisebb ajándékkal térhetett haza, melyet a Tiszaszőlősi Önkormányzat nevében Kerekes András polgármester ajánlott fel. 
 
Összességében látszik, hogy minden korosztálynak van igénye a közösségi életre, a mindennapokból való kiszakadásra. Ez úton szeretném megköszönni a lebonyolításban segítők munkáját, az ünnepelteknek pedig jó egészséget, és további tartalmas életet kívánok. 
 
Tolvajné Zsuzsa
 
Az alábbi linkre kattintva megtekinthetők az eseményen készült képek.
UMFT