Madarász Tiborné Gecse Ágnes (1930-2017)

Madarász Tiborné Gecse Ágnes Jászberényben született 1930. január 14-én. Apai ősei, a Gecsék a XVII. században Gömörből települtek a Jászságba, Alattyánba. A faluban földet vettek, amit jó gazdaként gyarapítottak. Így a család tagjai az idők során jelentős szerepet játszottak a falu életében. Édesapja, Gecse Árpád (1900-1999) festőművész. Édesanyja Pataki Veronika. A házaspár 1929-ben Alattyánba költözött. A férj festői munkáját nagy alkotó kedvvel folytatta, a II. világháború befejezéséig. A művészi sikerek nagy örömet jelentettek számára, de ezt jóval túlhaladta az a boldogság, amit Ágnes lánya, majd Árpád fia (1936) megszületése jelentett. Feleségével 59 évet éltek együtt boldog házasságban.
 
Gecse Ágnes ízig-vérig alattyáninak vallotta magát, pedig Jászberényben született. Életének legfontosabb eseményei Alattyánhoz, Jászberényhez, Túrkevéhez és Szolnokhoz kötődnek. Alattyánhoz fűzi a szülői ház és a boldog gyermekkor. Jászberényben járt gimnáziumba és szerzett népiskolai tanítói oklevelet 1949-ben. Túrkevén kezdte pedagógusi pályáját, és itt ismerte meg későbbi férjét, Madarasz Tibort. Szolnok lett állandó lakó- és munkahelye. Férje okleveles villamosmérnök, az Eötvös Lóránt-díj, az Elektronikai Egyesület Kandó-, Bláthy-, Nívó- és Eletmű-Díj tulajdonosa volt.
 
Gecse Ágnest tanítóként Túrkevére helyezték a pusztatúrpásztói tanyasi iskola ahol az összevont 1-8 osztály 96 (!) tanulója várta. Általános iskolai tanári oklevelet magyar-történelem szakon 1954-ben szerzett a Szegedi Állami Pedagogia Főiskolán. Ezt követően Szolnokra került az Újvárosi Állami Általános Iskolába, ahol magyar nyelvet és irodalmat tanított. 1964-ben a Koltói úti Általános Iskolába helyezték, ahol 1985. évi nyugdíjazásáig magyart tanított.
 
Madarász Tiborral 1957-ben kötöttek házasságot Szolnokon. Családi házat építettek. Közös életükben nemcsak szakmájukkal foglalkoztak, hanem mindketten művészet-, zene- és irodalomkedvelők voltak. Rendszeresen jártak színházba, operába és hangversenyekre. Szerettek utazni, gépkocsival bejárták Európa legtöbb országát. Gecse Ágnes és férje megírták a GECSE ÁRPÁD élete és művészete című könyvet, amely 2010-ben jelent meg.
 
Gecse Ágnes saját pedagógiai munkásságára visszatekintve azt írta, hogy szerencsés és boldog volt, mert olyan igazgatói voltak, mint Madarász Károly Túrkevén, Tóth Józsefné Szolnokon az Újvárosiban, majd Bertalan Imréné a Koltóiban. „Tőlük hivatástudatot, a szakma szépségét és szeretetét, valamint emberi tartást tanulhattam. Mindezeket igyekeztem tanítványaimnak továbbadni.”
 
Az Újvárosi Általános Iskolában az 1955 szeptemberében kezdődő tanévben több új és fiatal tanár kezdte meg pedagógusi munkáját, köztük Gecse Ágnes. Az iskola tanári kara nagyon jó pedagógusokból állt, a többségében idősebb tanárok is nagy szakmai várakozással és örömmel fogadták kezdő kollégáikat. Mint kiskamaszok nagyon kíváncsiak voltunk, kik és hogyan fognak majd tanítani az új tanévben.
 
Szolnokon hunyt el 2017. június 27-én.
 
Forrás:
A szolnoki iskolák tanárai a pedagógusok arcképcsarnokában, 2002-2018. Nyíregyháza, 2018. 

A szócikk elkészítésében Vass Bálint működött közre az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében.

UMFT