Tyihák Ernő (1933-2017)

Tyihák Ernő Tiszaföldváron született 1933. január 29-én. Az Evangélikus Elemi- és Polgári Iskola elvégzése után 1952-ben érettségizett a helyi Hajnóczy József Gimnáziumban. Egyetemi végzettségét, vegyészmérnöki diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen 1958-ban szerezte.
A Gyógynövény Kutató Intézetben nyert alkalmazást. Úttörő szerepe volt a vékonyréteg kromatográfia (TLC) hazai bevezetésében, népszerűsítésében. Meghatározó jelentősége volt e módszernek, és személy szerint Tyihák Ernőnek, a hazai gyógynövények kémiai változékonyság vizsgálatában, így a nemzetközileg is újnak számító gyógynövények hatóanyag-térképezésében. Erre az időszakra esik és nevéhez fűződik a túlnyomásos réteg kromatográfia (angolul OTPLC), a jelenleg HPTLC (High Pressure Thin Layer Chromatography) néven világszerte elismerést nyert és ma már alkalmazott eljárás felfedezése és bevezetése.
 
1983-tól az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetébe nyert meghívást, ahol a növényi rezisztencia kérdésével foglalkozott. A formaldehid ciklus felfedezése és vizsgálata (e kérdéskörben 6 nemzetközi konferenciát is szervezett), a komplex biológiai rendszerek tanulmányozása (BioArena) szerteágazó tudományos érdeklődésének középpontjába került és jelentős, napjainkban is szélesedő nemzetközi visszhangra lelt. Egész pályája során kiemelt érdeklődést mutatott a tumorellenes anyagok iránt is. Munkásságát, egyebek mellett, 1978-ben kandidátusi, 1994-ben akadémiai doktori fokozattal ismerték el.
 
Részt vett kutató generációk tudományos nevelésében, oktatásában, minősítésében, elsősorban a gyógynövények, az elválasztástudomány és a biokémiai területén. A kezdetektől támogatta az évente megrendezésre kerülő szegedi Kromatográfiás Továbbképző Tanfolyamokat. A „Farmakognózia” Ph. D. program indításában, majd a Biotechnológia tantárgy bevezetését követően az oktatásában is szerepet vállalt. Az egyetem a címzetes egyetemi tanári elismerés adományozásával ismerte el sokoldalú kutatói és oktatói tevékenységét 2005-ben.
Számos kitüntetés birtokosa volt: Tankó Emlékérem (1980) , MTESZ-díj (1995), Bruckner Győző-díj (2000), Hormesis Award (2007), Liteanu Award (2011).
 
1961-ben vette feleségül Gombár Juliannát. Iker fiaik Ernő és Mihály.
 
Néhány nappal 84. születésnapját követően 2017. február 13-án hunyt el.
 
Lakhelyén, Pilisvörösváron helyezték örök nyugalomra. A család elmléktáblát helyezett el Tyihák család sírkövén Tiszaföldváron 2017. augusztus 5-én. 2018. május 1-jén posztumusz Pro Urbe díjat ítélt oda számára a város vezetősége.
 
Forrás:
Dobróka András: In memoriam Dr. Tyihák Ernő = Földvári Hírlap (2017.04.): 4.
Ferenczi György: Prof. Dr. Tyihák Ernő sírkőtáblájának felavatása és felszentelése = Földvári Hírlap (2017.09.): 12.
25 éve város Tiszaföldvár = Földvári Hírlap (2018.05.): 2.

 

UMFT