Szent Vendel szobor (Jászboldogháza)

Jászboldogházát Szent Vendel falujának is nevezik. A kiterjedt tanyavilágban élő pásztorok védőszentjének három szobra is volt a település határában: a tápiói, a csíkosi és a jakabi.

A jakabi határrész az 1900-as évek elején Jászberényhez tartozott. A környező tanyavilág lakói állattenyésztéssel foglalkoztak. A juhos gazdák szervezete, a Szent Vendel Társulat volt, amely a jakabi határban, Bóta Mizsei János birtokán 1905. június 1-jén Vendel tiszteletére szobrot állított, amelyet Bauer Károly kőfaragó készített. Az alkotónak a az 1866-ban állított jászberényi Vendel-szobor szolgált mintául. A szobor kőből faragott, festett, jellegzetes népi karakterű: fekete bajuszos juhászember a jászsági pásztorok öltözetében: csizmában, ráncos bő gatyában, fehér ingben, fekete dolmányban, nyakravalóval, subában, kalapban, vállán tarisznyával és kulaccsal. Kezében pásztorbotot tart, a lábánál két oldal egy-egy birka fekszik. A jakabi Szent Vendel szobor tehát nem csak egy hitbéli szakrális szobor, hanem hiteles néprajzi jelmezben ábrázolt alkotás is.

A talapzatán olvasható felirat: "ISTEN DICSŐSÉGÉRE / ÁLLÍTTATTAK A JAKABI / ÉS BOLDOGHÁZAI / SZENT VENDEL TÁRSULAT / TAGJAI TÖBB / JÓSZÍVŰ / EMBEREK / ADOMÁNYAIKBÓL"

A második világégés alatt találat érte a szobrot, amelyet 1946-ban helyreállítottak. Majd 1993-ban és 2010-ben is történt felújítás. 2019-ben a  BOLDOGBT Egyesület az évi munkatervébe vette az újabb felújítás végrehajtását. A feladatok koordinálására háromfős grémium alakult: Bajor Imre, Besenyi Vendel és Kispálné Baranyi Aranka. Ők egyeztettek a jászberényi földhivatalnál, hogy milyen státusban van a kérdéses objektum. Kataszter szerint egykor Bóta Mizsei János adományozott a földjéből egy darabot, jelenleg ifjabb Lantos Kálmán magánterületi birtokán van a szobor. Egri Hunor kőszobrász-restaurátor felmérte a szobor állapotát és a restaurálást is ő végezte el. A szobor új kerítést is kapott, amelynek stílusa, anyaga és ornamentikája az eredíthez hasonlít. A kerítésoszlopok és lécek kivitelezésénél igazodtak a posztamens vak árkádos íveihez.

A vandáloktól tartva nem lett pótolva a szoborhoz tartozó mécses. Egykor a remekbe szabott díszműbádogos munkát is dicsérő lámpatest kovácsoltvas lámpatartó konzolon ült, a másik vége pedig a posztamenshez rögzült. 
 
A szobor környezetéhez tartozó tereprendezést, dűlőútbekötés javítását az önkormányzat vállalta fel.
 
2019. október 19-én avatták fel a felújított műemléket.

Forrás:

Bajor Imre: Időrendben. A jakabi Szent Vendel szobor legutóbbi felújításáról és a jövőbeni teendőkről. Boldogházi Hírek (2020.03.): 16-17.

Papp Izabella: A jakabi Szent Vendel szobor történetéből.  Boldogházi Hírek (2017.11.): 34-35.

Jászboldogháza Települési értéktára. Boldogházi Hírek (2018.09.) 7-9.

UMFT