Római katolikus templom (Nagykörű)

1766-ban egy romos régi templom helyett kezdték alapozni, ám csak 1784-ben tudták befejezni a barokk stílusú római katolikus templomot, amelyet Mária Magdolna tiszteletére szenteltek fel. Az egyhajós, két csehboltszakaszos templom.  A délnyugati homlokzat középrizalitjában enyhén előrelépő torony 1825-ben épült. Szentélye félköríves. A szentély keleti oldalán található a sekrestyét 1825-ben emelték, amelybe festett és faragott késő gótikus kapu nyílik. A templomba lépve a bal oldalon karzat. A szentély freskói a 19. század második felében készültek, a főoltár festménye Jakobey Károly alkotása 1881-ből. A berendezés részben 18. század végéről származnak.

A gondozott templomkert is számos látnivalóval szolgál. A szakrális építményeken kívül cseresznyefajtagyűjteményt is található. A cseresznyéjéről híres település 100 fajtából közel 400 cseresznyefát telepített a kertbe.

Nagykörű

Képeslap

1944-ben megsérült a toronysisak, e helyett 1994-ig ez az alacsony gúlatető állt, csúcsán a kovácsoltvas kereszttel. Új toronyrészt és vörösréz borítást kapott a templom az önkormányzat kezdeményezésére.

Nagykörű

Nagykörű

A Föld alakjának, méreteinek és nehézségi erőterének, ezek időbeli változásának tanulmányozásához és geodinamikai célokra létrehozott nemzetközi hálózat része a magyarországi gravimetriai alaphálózat. A gravitációs pontokkal kapcsolatos karbantartási és korszerűsítési munkákat hazánkban az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet végzi. A nagykörűi templom lábazatán található fémtábla jelzi a földbe süllyesztett pont betontömbjének helyét.

Nagykörű

A templomkertben stációk találhatók. Épített fülkében vaslemezre festett képeket találunk. A keresztút egy fakeresztes golgotához vezet.

Nagykörű

A templom mellett álló kőkereszt, melyet helyi házaspár emeltetett a 19. század első felében

Nagykörű

A templomkertben 18. és 19. századi sírkövek is találhatók

(Kósa Károly felvételei - VFMKMI)

 

Forrás:

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Képeslaptár

Korényi Éva: Felújítás előtt. Új Néplap (1994.08.15.): 3.

Szabó János: A nagykörűi templom [...]. Jászkun Krónika (1995.02.08.): 5.

Szolnok megye műemlékei. Szolnok, 1988.

UMFT