Zsámboki László (1935-2019)

1935. szeptember 10-én született Jászfényszarun. Édesanyja Palócz Anna, édesapja Zsámboki János helybeli kisiparos volt. Az általános iskola elvégzése után a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban, majd a hatvani Bajza József Gimnázium tanult. A Selypi Cukorgyár labdarúgócsapatában játszott. A katonai szolgálat letöltése után 1958-ban egy autószerelői szakmunkás képzésre jelentkezett. A Pest Megyei Tanács műhelyében helyezkedett el. A szülőfaluja hazahívta, így képesítés nélküli tanítóként testnevelést tanított a helyi iskolában és játszott a labdarúgócsapatban.1962-ben kezdte meg tanulmányait a szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Főiskolán.

Feleségével, Dajkó Ida tanítónővel 1961-ben kötötték össze életüket. Egy gyermekük született: Zsolt.

Öt éven át volt a Jászberény járás körzeti testnevelési munkaközösség vezetője. Több iskolai nyári tábort lebonyolításában működött közre. Számos szép sport eredményeket ért el az iskola szakmai tevékenységének köszönhetően. Könyvben foglalta össze Jászfényszaru diáksportjának történetét. 1995-ben vonult nyugdíjba.

A Fényszaruiak Baráti Egyesületének alapító tagja volt.

Akítv pedagógusként elnyerte a Magyar Úttörők Szövetségének Országos Tanácsa által adományozott elismerésében részesült. 1992-ben Magyar Diáksport Tanácsa elismerését vehettte át, majd 1995-ben Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott. Jászfényszarun a köz szolgálatáért díjjal ismerték el a szülőhelyén kifejtett tevékenységét.

2019. július 1-jén hunyt el. A jászfényszarui Szent Kereszt Temetőben helyezték örök nyugalomra.

Forrás:

Tóth Tibor: In memoriam Zsámboki László. Mi újság Fényszarun? (2019.07.): 13.

UMFT