Borbás László (1935-1994)

Borbás László 1935-ben született Jászapátin. Az általános és középiskoláit is itt végezte. 1954-ben
érettségizett, majd a Budapesti Műszaki egyetemre felvételizett vegyészmérnöki karra, de nem vették fel. Így a Kőbányai Gyógyszergyárba ment dolgozni, és egy év alatt gyógyszergyártó szakmunkásvizsgát tett. Bekapcsolódott az ifjúsági brigádok munkájába. Az exportra dolgozó ifjúsági brigádok versenyében az országos 2. helyet érték el, s igen fiatalon megkapta a „kiváló dolgozó" oklevelet is. 1956-ban felvették a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára matematika-kémia szakos diplomáját 1959-ben vette kézbe.
Borbás László
A jászapáti Központi Általános Iskolában tanított 1959 és 1962 között. A szaktárgyai tanításán kívül komolyzenei szakkört vezetett.  1962-ben a jászapáti gimnáziumban folytatta szaktanári munkáját. Kiváló személyes kapcsolatokat tartott a legnagyobb egyetemek kémiai tanszékeivel és a TIT-tel is. Az elméleti és a gyakorlati fakultáció egyedi tanterveit kidolgozta, amit az Oktatási Minisztérium is engedélyezett.
Több kitüntetést is kapott munkája során, pl. a művelődési miniszter dicsérő oklevelét és a Diákmozgalomért kitüntetést.
1994-ben hunyt el.
 

Forrás:

100 éves a Jászapáti Gimnázium. Jászapáti, 2012.

UMFT