Nemzetközi Gyermekkönyvnap

Időpont: 
péntek, 2015, április 3 - 10:00 - - 18:00

1967 óta április 2-a vagyis Hans Christian Andersen születésnapja a Nemzetközi Gyermekkönyvnap. A könyvnapi események célja hogy olvasásra bátorítsa a gyerekeket és felhívja a figyelmet a gyermekirodalomra.

Minden évben más ország vállalja az eseménysorozat szponzorálását, az adott ország megfogalmazza a nap jelmondatát, felkér egy neves írót, hogy ez alkalomból küldjön üzenetet a világ gyermekeinek, s egy képzőművészt, hogy tervezzen plakátot.

2015-ben a nap jelmondata: "Számos kultúra, egy történet", a szponzoráló ország pedig az Egyesült Arab Emirátus. Az esemény eredeti plakátja itt látható.

Könyvtárunk falai közt is "sok történet bújik meg". Ezek közül szeretnénk néhányat olvasásra ajánlani a tavaszi szünetre: 

A Titoktündér - Titokmesék gyerekeknek és felnőtteknek, hogy minden egy kicsit könnyebb legyen

Beck Andrea meséjében nincsenek robotok és halálfejek, sem fegyverek, űrlények. Nincs benne csúnya beszéd sem, és a bugyuta, értelmetlen, semmitmondó történések is kimaradtak.
Hogy mi az, ami szerepel benne?
Varázslatos mesevilág, mely szórakozás és hasznos segítség is egyben szülő és gyermek számára. Többek között, ha kicsúfolják, fél a sötétben, verekszik vagy őt bántják, beteg lesz, barátkozni vagy békülni kell, netán elveszít valamit, vagy híján van az önbizalomnak.
De akkor is önfeledt mesés perceket nyújt, ha ezek mindegyike szerencsésen elkerüli gyermekét.
Játék és mese, melyben észrevétlenül kap helyet a pozitív gondolkodásra való nevelés, az önbizalom fejlesztése és mindenekelőtt a vidám, gondtalan életszemlélet kialakítása és megtartása. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Az Elfelejtett lények boltja csupa varázslat: téli titkok és illatok, sürgés-forgás, neszezés. Az ünnepvárás minden napjára jut egy-egy varázslat. A könyvet 24 mai magyar írók meséit és verseit gyönyörű illusztrációk teszik gazdagabbá. Gyermekekből és felnőttekből egyaránt szebbnél szebb érzelmeket vált ki. Ahogy a könyv hátulján olvasható üdvözlet is utal a történetekre: Boldog ámulást-bámulást kívánunk! Aki elolvasta a könyvet egyből rávághatja: de nem csak KarácsonykorJ

Bakó Ágnes méltán ismert gyermek-és ifjúsági író az 50’-es évek végétől. Gyermek meséi közül az 1980-ban megjelent Gyere velem kertészkedni! egy ismeretterjesztő mese. Már nyakunkon a jó idő, az igazi tavasz, a kertészkedés ideje, ezzel a könyvvel kedvet kaphatnak a gyerekek de még a szülők is a kertészkedéshez. Lakhatunk többemeletes nagyvárosi házban is mint a történet főhősei akiket elvarázsoltak a szép növények, ezért elhatározzák hogy virágosra varázsolják erkélyüket és ez által az övék lesz a legszebb. A történetben számos érdekes virágot, növényt megismertet az írónő így a gyerekek könnyedén elsajátíthatnak botanikai ismereteket.

A sötétben látó tündér műfaját tekintve mesebeszéd. Bagossy László a magyar népmesék motívumainak felhasználásával íródott művét az Örkény Színház nagy sikerrel játssza Pogány Judit színművész előadásában. A lenyűgözően illusztrált mesekönyv kicsiket és nagyokat is bámulatba ejt. A Sötétben Látó Tündér nemcsak születéséről mesél, hanem elárulja azt is, hogyan tanult meg látni a sötétben. Mesél Tökmag királyfiról, aki képes volt elmenni a Fekete-tenger hetvenhetedik szigetének legsötétebb szegletébe egyetlen üveg lekvárért. Csakhogy ez a lekvár nem közönséges lekvár volt: az üvegben lakott valaki…

UMFT