A Távközlés Világnapja és az Internet Nemzetközi Napja

Időpont: 
vasárnap, 2015, május 17 - 10:00 - hétfő, 2015, május 18 - 18:00

 

Május 17-én sok helyen, sokféle formában ünnepeljük a Távközlési Világnapot (Az információs társadalom világnapját). De tudjuk-e még, miért éppen május 17-én tartjuk? Nos, ehhez egészen 1865-ig kell visszapörgetnünk az idő kerekét. A világban ekkor már égett a táviratozási láz, egyre-másra épültek a távíróhálózatok, azonban az országhatáron sok esetben órákat várakoztak a nemzetközi táviratok, mert a két ország távíróhálózatát nem lehetett összekapcsolni. Ezen segített 1865-ben az a Párizsban aláírt egyezmény, az International Telegraph Convention, melyet húsz európai ország írt alá és fő célja a távíró hálózat egységesítése volt. Az egyezményt hosszú tárgyalások után május 17-én írták alá és ezzel egy időben megalakult az International Telegraph Union, az ITU. A szervezet fő célja a távközlés fejlődésének elősegítése, a hálózatok együttműködési képességének biztosítása volt.

Azóta 150 év telt el, Bell 1876-ban feltalálta a telefont, megszületett az első telefonközpont, majd kialakult az automatizált távbeszélő hálózat.

De még ma is vannak olyan problémák, melyek megoldása hasonló - vagy talán jóval nagyobb - összefogást igényel, mint valaha a távíró hálózat egységesítése.

Nem véletlen, hogy a „Távközlési Világnap” nem csak a távközlésről, hanem annak társadalmi hatásairól is szól. Hiszen az információ a fejlődés alapja, amihez mindenkinek joga van, és az ahhoz való hozzáférést széles körben biztosítani kell, csökkentendő az úgynevezett digitális szakadékot.

A távközlés múltjáról bővebben is olvashatnak az alábbi kötetben:

Tábori-Valkó-Ambrózy: A hírközlés regénye. - Budapest : Minerva, 1967. - (Minerva zsebkönyvek)

... vagy az alábbi weboldalakon:

http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A1vk%C3%B6zl%C3%A9s

http://infotanar.uw.hu/oktat/tavkozles.pdf

http://w3.tmit.bme.hu/thsz/thsz02.pdf

http://mek.oszk.hu/04500/04500/04500.pdf

http://mindennapoktortenete.blog.hu/2014/09/24/taviro_telefon

Az Internet világnapja május 18, szervesen összetartozik a távközlés világnapjával (ma már az Információs társadalom világnapja), hiszen annak legkiemelkedőbb területe.

A Nemzetközi Távközlési Egyesület által 2002-ben elindított kezdeményezés célja az, hogy a fejlődő országokban és a lefedetlen területeken is kapcsolódni lehessen a világhálóra.

Az internet kifejezés nemzetközileg elterjedt szó, az angol eredetű internet work szóból ered, mely magyarul leginkább "hálózatok hálózata"-ként fordítható, szó szerint hálózatok közötti-t jelent. Ennek eredménye egyfajta kibertér, amely a valódi világ mellett alternatív teret biztosít, egymással kommunikálnak, elektronikus leveleket cserélnek, állományokat továbbítanak.

Bár az internet megjelenése és annak elterjedése rövid múltra tekint vissza, ma már szinte nélkülözhetetlen eszköz és lehetőség. A mindennapjainkat alapvetően meghatározza, hogy képesek vagyunk-e részesülni az általa nyújtott előnyökből. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért Felelős Államtitkársága ezért az Internet Világnapját egyben a digitális esélyegyenlőség napjának is tekinti.

Egy kis Internet-történet....:

http://hvg.hu/tudomany/20041203interhist

http://tferi.hu/kulturtortenet-uj-verzio/internet-tortenet

 

UMFT